Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy

Holeček Milan

GRADA Publishing, a. s.
ISBN: 9788027136551

V knize je vysvětlen metabolismus a úloha jednotlivých aminokyselin u různých fyziologických a patologických stavů a poskytnuty údaje o možnostech jejich uplatnění ve formě nutričních doplňků u zdravého i nemocného jedince. Výborná didakticky zaměřená publikace je doplněna 171 barevnými...

Více o produktu ↓


Individuální kalkulace pro školy a instituce.

799 Kč

-20%
0 - 2 ks
799 Kč
3 - 5 ks
791 Kč
6 a více ks
783 Kč

Běžná cena 999 Kč.
Nejnižší cena za posledních 30 dní je 799 Kč.
Sleva z běžné ceny je 20%.

K odeslání do 7 pracovních dní. *

* Termín expedice může být delší v závislosti na rychlosti expedice a stavu skladu dodavatele.

Poštovné od 39 Kč

Související k produktu

Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy : 9788027136551

799 Kč

Více o produktu

V knize je vysvětlen metabolismus a úloha jednotlivých aminokyselin u různých fyziologických a patologických stavů a poskytnuty údaje o možnostech jejich uplatnění ve formě nutričních doplňků u zdravého i nemocného jedince. Výborná didakticky zaměřená publikace je doplněna 171 barevnými originálními obrázky a 38 přehlednými tabulkami. Určena je zejména medikům, lékařům téměř všech odborností, nutričním terapeutům, ale i poučeným laikům. Úvodní kapitoly pojednávají o struktuře, klasifikaci a mechanismech transportu aminokyselin přes buněčné membrány, jsou popsány zdroje aminokyselin v potravě a jejich význam pro syntézu proteinů a peptidů. Další kapitoly popisují hlavní chemické reakce v metabolismu aminokyselin. Hlavní část knihy se zabývá metabolismem jednotlivých aminokyselin a jejich úlohou při tvorbě biologicky významných látek (jako jsou histamin, serotonin, dopamin, sfingolipidy, desmosiny, polyaminy, kreatin, karnitin a karnosin), primárními a sekundárními poruchami jejich metabolismu a možnostmi terapeutického využití aminokyselin. Dále je popsán význam vybraných orgánů (střevo, střevní mikrobiom, játra, kosterní sval, ledviny, mozek a plíce) a metabolismus aminokyselin u odlišných fyziologických stavů (příjem potravy, hladovění, fyzická zátěž a stáří) a u některých nemocí (systémová zánětlivá reakce, sepse, cirhóza jater, diabetes mellitus, chronická renální insuficience a nádory). Poslední kapitola je věnována vedlejším účinkům a rizikům zvýšeného příjmu aminokyselin ve formě doplňků stravy. Kniha je tak určena jako zdroj informací o aminokyselinách nejen pro pregraduální a postgraduální studium medicíny, ale i pro výživové specialisty a nadšence, kteří aminokyseliny jako doplněk stravy konzumují.

Výrobce
GRADA Publishing, a. s.
Jazyk
česky
Autor
Holeček Milan
Obsah
Knihy - paperback
Rok vydání
2023
Počet stran
296
Rozměry
240 x 168 x 20